darewit Inkubatory do jaj animar terrarystyka Poid?a, karmid?a, inkubatory, siatki
(zwierz?ta, og?oszenia)
Og?oszenia, zwierz?ta,

KARIERY

   Gołębie tej prastarej rasy charakteryzują się wyjątkowo osobliwym wyglądem. Posągowa sylwetka, długa, prosta, pionowo noszona szyja, bardzo długi dziób, niewiarygodnych rozmiarów woskówki dziobowe i obwódki oczne czynią tę rasę jedyną w swoim rodzaju. Kariery należą do grupy gołębi brodawczakowatych, długodziobych zwanych powszechnie bagdetami.

Przed kilku stuleciami przywieziono z Bliskiego Wschodu do Anglii bagdety perskie, gdzie drogą selekcji i odpowiedniego doboru par wyhodowano dzisiejszy typ kariera.
Po raz pierwszy opisał go w 1735 roku Moore. W tamtych czasach rasę tę nazwano bagdetę angielską i pod taką właśnie nazwą opisuje te gołębie Baldamus w 1878r.
Obecnie kariery hodowane są w całej Europie i są bardzo cenione. Populacja hodowana w Polsce należy do czołówki europejskiej. Są to duże, muskularne gołębie o niezbyt mocnym upierzeniu.

karier Postawa wysoka, pełna gracji. Posługując się wzorcem tej rasy, podam w dużym skrócie niektóre pożądane cechy morfologiczne. Głowa wąska o płaskim ciemieniu i zaokrąglonej części tylnej. Głowa wraz z dziobem trzymana poziomo. Odległość od końca dzioba do środka oka 50-55mm. Tęczówki oczne, tzw. brwi duże, okrągłe, płasko przylegające, biało ‘przypudrowane’. U starszych gołębi lekko wystające poza wysokość głowy. Fragment brwi otaczający gałkę oczną czworokątny, tzw. karo.
Dziób bardzo długi, prosty, silny i tępo zakończony. Obie części dobrze zwarte. Kolor dzioba jasny.
U czarnych i niebieskich karierów dopuszczalne jest ciemne zakończenie (muszka). Woskówka na górnej części dzioba u starszych gołębi ma strukturę karbowaną i do złudzenia przypomina miąższ orzecha włoskiego. Najwyższy punkt woskówki powinien znajdować się w jej środkowej części. Klinowata woskówka jest dużą wadą i znacznie obniża wartość gołębia. Na dolnej części dzioba również znajduje się woskówka i stanowi jedną trzecią wielkości górnej.
U starszych gołębi owe narośla dziobowe nie mogą stykać się z brwiami. Szyja długa, smukła i tylko, przy tułowiu lekko poszerzona, noszona pionowo. Plecy długie, płaskie, silnie opadające do tyłu. Ogon dość długi, zwarty, tworzy z plecami jedną linię. Nie dotyka podłoża. Nogi długie, silne, nie opierzone. Rasa ta występuje w wielu kolorach. Istnieją kariery białe, czarne, kawowe, czerwone, żółte, niebieskie, srebrne, płowe oraz łaciate zwane szekami.

Decydując się na hodowlę karierów należy pamiętać, że są to gołębie nerwowe, płochliwe, a niekiedy agresywne w stosunku do współmieszkańców gołębnika.
Zdarzają się samce, które zajmują kilka cel gniazdowych i nie wpuszczają tam innych gołębi.
Podczas kojarzenia par, należy zachować daleko idącą ostrożność. W zbyt małej klatce samica może być dotkliwie podziobana przez samca, a siła dziobnięcia kariera jest znaczna. W klatce, w której kojarzymy parę umieszczamy przegrodę z siatki.
Kariery są troskliwymi rodzicami i dobrze karmią swoje pisklęta. Niestety wysiadywane jaja bardzo często dziurawią. Z tego powodu bezpieczniej jest zabrać im jaja, podkładając w zamian plastykowe atrapy. Jaja karierów podkładamy dobrze wysiadującym gołębiom innych ras. Po 18-20 dniach klują się pisklęta, które ponownie podkładamy pod parę rodzicielską. Poza tymi, drobnymi trudnościami, o których wyżej wspomniałem, hodowla karierów nie różni się od hodowli wielu innych ras.

W okresie lęgowym podajemy mieszankę pszenicy, kukurydzy, peluszki, wyki jarej i słonecznika. Podczas pierzenia dodajemy nieco rzepaku. W okresie zimowym podajemy gołębiom jęczmień z odrobiną pszenicy i kukurydzy. Nie zapominajmy o świeżej odstanej wodzie do picia. Przez cały rok gołębie powinny mieć do dyspozycji mieszankę mineralną z dodatkiem drobnego żwirku, grit i kołacze. Co tydzień podajemy ptakom witaminy. W okresie jesienno - zimowym rozdzielamy gołębie według płci. Kojarzenie par zaczynamy w pierwszych dniach marca.
Kariery, to duże gołębie o ociężałym locie. Widziałem jednak latające kariery wraz z gołębicami pocztowymi. Odniosłem wrażenie, że są wytrzymałe w locie.
Cały jednak urok tej rasy, to przepiękna postawa z długą, cienką, pionowo noszoną szyją, zakończoną niesamowitą głową. Kilka karierów na trawniku podwórza, przyciągnie wzrok każdego.


Andrzej Jarosz



POWRÓT

STRONA GŁÓWNA


Wydawnictwo Fauna&Flora Adres: 45-061 Opole ul. Katowicka 55. Tel. 77/402-54-32. Tel./fax: 77/402-54-31. e-mail:redakcja@faunaflora.com.pl
Redakcja gazety: zespół. Redaktor naczelny: Marek Orel, te. +48 608 527 988. Redaktor techniczny: Janusz Wach, tel. +48 606 930 559. Korekta: Iwona Stefaniak.